Mai jos vei găsi ce documente ai nevoie, care este ordinea obținerii acestora, de unde le poți lua și cine este abilitat să le furnizeze, pentru obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului tău. Este important să știi că obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap se realizează după următoarele etape:
1. Realizare și depunere dosar încadrare grad de handicap
a. Trimitere de la medicul de familie
Pentru medicul de specialitate.
b. Cerere pentru managerul spitalului
Pentru certificatul A5.
c. Certificat A5
Certificat A5 - certificat medical cu timbru fiscal de la medic specialist. Eliberarea certificatului se face doar de către medicii de specialitate din unitățile abilitate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) să elibereze aceste certificate. Eliberarea certificatului medical A5 se face gratuit pentru copiii cu dizabilități (Art. 29 din Ordin Nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 Vezi legislația). Se poate trimite prin poștă dacă nu este emis în aceeași zi cu consultația iar valabilitatea acestuia este stabilită de medicul care îl emite și nu poate fi mai mică de 3 luni sau mai mare de 4 ani. (Art. 28 din Ordin Nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016).
Descarcă model
Vezi legislația
d. Fișă medicală sintetică
Se eliberează gratuit de către medicul de familie, termenul de valabilitate fiind de un an - (Art. 27 din Ordin Nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 Vezi legislația).
Descarcă model
e. Scrisoare medicală
Se completează de către medicul de familie.
f. Fișele de internare a copilului
Dacă este cazul.
g. Adeverință de elev
Dacă frecventează o formă de învățământ.
h. Fișă psihopedagogică
Se solicită de la școală, de la învățător sau diriginte. (Vezi legislația)
Descarcă model
i. Adeverințe terapie
Dacă copilul face terapie sau dacă familia participă la diverse programe organizate și furnizate de către școală, ONG-uri, centre de terapii, se solicită adeverință din care să reiasă activitatea și frecvența acestora.
j. Anchetă Socială
Se solicită de către părinte/reprezentant legal de la Serviciul Public de Asistență Socială de la primăria de domiciliu. Evaluarea socială se realizează la domiciliul copilului, se poate face în aceeași zi cu evaluarea inițială sau după mai multe vizite, iar metodele folosite pot fi: observația, interviu, etc.
Evaluarea este realizată de către Responsabilul de Caz Prevenire, acesta stabilind și perioada de valabilitate care nu poate fi mai mică de 3 luni și mai mare de 6 luni (Art. 25 din Ordin Nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 - Vezi legislația).
Ancheta socială poate avea o anexă în care factorii de mediu sunt apreciați ca facilitatori sau bariere pentru copilul cu dizabilități. Descarcă model
Conținutul raportului este avizat de către șeful ierarhic apoi în maxim 3 zile de la data ultimei vizite tutorele primește raportul (ancheta socială).
k. Evaluare psihologică
Se realizează de către psihologul clinician. Evaluarea psihologică este obligatorie pentru prima încadrare în grad de handicap (pentru reevaluare vezi în capitolul următor), se realizează prin tehnici de evaluare avizate de Colegiu Psihologilor din România, excepție făcând dizabilitățile pentru care nu există teste etalonate.
Dacă copilul are dizabilitate fizică, somatică, senzorială sau boli rare fără tulburări psihice, atunci psihologul poate recomanda una sau două ședințe de consiliere psihologică. Psihologul are acces la documentele medicale și la ancheta socială puse la dispoziție de către tutore. Termenul de valabilitate este stabilit de psiholog dar nu poate fi mai mare de 3 luni. Vezi aici dacă te încadrezi pentru obținerea fișei de evaluare psihologică gratuit.
Descarcă model
l. Certificat de orientare școlară și profesională
Este necesar pentru dosarul de încadrare în grad de handicap doar în anumite situații (dacă copilul suferă de deficiențe mintale, psihice și asociate, senzoriale, etc.) și este solicitat în momentul completării Cererii Tip pentru evaluare complexă. Valabilitatea certificatului de orientare școlară și profesională este de minim un an sau până la finalizarea ciclului de învățământ. Poți să faci contestație în ceea ce privește orientarea școlară și profesională, în termen de 5 zile de la primirea certificatului la Serviciul de Evaluare și Orientare Școlară și Profesională din cadrul CJRAE.
Comisia de contestații are aceeași structură ca și Comisia de Orientare Școlară și Profesională, însă are alți membri. Acesta are termen de 30 de zile să soluționeze contestația. Ca să obții certificatul de orientare școlară și profesională trebuie să pregătești un set de documente pe care reprezentantul legal le depune la CJARE.
Aici poți să vezi ce documente ai nevoie pentru dobândirea Certificatului de Orientare Școlară și Profesională.
m. Copie a certificatul de naștere și a buletinului copilului
n. Copie după certificat deces (doar dacă este cazul)
o. Copie după hotărâre divorț (doar daca este cazul)
p. Copii după buletinele părinților/reprezentantului legal
q. Cerere tip evaluare complexă
Pe baza certificatului medical, primești lista de documente necesare la dosar. Descarcă model
Vezi legislația
Dacă ai copii cu dizabilități în plasament/sistem de protecție, trebuie să adaugi la dosar următoarele:
r. Copie după hotărârea de plasament
s. Copie dupa atestatul de asistent maternal
t. Document prin care se deleagă o persoană în vederea realizării demersului pentru încadrarea în grad de handicap
u. Raportul privind situația copiilor aflați în sistem de protecție
v. Planul Individualizat de Protecție pentru copilul aflat în sistem de protecție
2. Analiză dosar
Se realizează de către reprezentanți ai DGASPC-ului care verifică dacă dosarul este complet. În cazul în care dosarul are toate actele necesare te programează pentru Evaluarea complexă. În cazul în care lipsesc documente, te anunță ce mai trebuie să adaugi la dosar.
3. Evaluarea situației persoanei/Evaluarea complexă
Vezi legislația
Se realizează de către Comisia de evaluare din cadrul DGASPC compusă din: președinte, medic de specialitate, reprezentant organizație non-guvernamentală, psiholog și asistent social. În ziua programării te vei prezenta la Comisie împreună cu minorul care urmează să fie evaluat.
Copilul va realiza câteva teste aplicate de specialiștii Comisiei, iar părintele/reprezentantul legal va fi intervievat.
Cum să îți pregătești copilul pentru evaluarea complexă?
Copiii cu dizabilități când intră în spații străine sau cunosc persoane noi pot simți teamă, frustrare, dorința de a sta în permanență cu părintele, nu doresc să comunice, să răspundă la întrebări. De aceea este important ca părintele să discute în prealabil cu copilul unde vor merge, ce se va întâmpla, în măsura în care este posibil, să vadă poze cu clădirea, să povestească toate evenimentele din ziua respectivă. Poți să pregătești pentru copil gustări, o jucărie/ obiect preferate pentru sentimentul de siguranță. În cazul în care copilul nu poate comunica, părintele îi va povesti tot ce se va întâmpla, îl va asigura ca este în siguranță și că este în permanență acolo.
4. Încadrarea în grad și tip de handicap
a. Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
b. Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
Se eliberează certificatul de încadrare în grad de handicap, iar valabilitatea acestuia este între 6 luni și 2 ani. Valabilitatea se stabilește în funcție de afecțiune, deficiență, limitările și restricțiile impuse de gravitatea și tipul de handicap. Dacă tânărul urmează să împlinească vârsta majoratului, termenul de valabilitate poate fi mai mic de 6 luni sau poate ajunge până la 2 ani și 6 luni, fără a depăși vârsta de 18 ani. Copii cu îngrijiri paliative pot primi certificatul de încadrare în grad de handicap cu valabilitate până la vârsta de 18 ani, fără a mai fi necesară reevaluarea.
5. Contestarea deciziei de încadrare, dacă este cazul
Se poate contesta în maximum 30 de zile de la comunicarea certificatului de încadrare. Contestația se depune la registratura Tribunalului în circumscripția căruia ai domiciliul. (art. 87 alin. 5 L.448/2006 Vezi legislația)