Mai jos vei găsi o listă cu documentele de care ai nevoie, ordinea obținerii acestora, de unde le poți lua și cine este abilitat să le furnizeze, pentru obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap. Este important să știi că obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap se realizează după următoarele etape:
1. Realizare și depunere dosar încadrare grad de handicap
a. Documente medicale:
• referat de la medicul specialist privind situația medicală prezentă (poți solicita o trimitere de la medicul de familie pentru medicul specialist, pentru gratuitate). În funcție de situația medicală pot fi solicitate mai multe referate. Verifică aici de câte referate ai nevoie
• scrisoare medicală tip de la medicul de familie;
• copii după biletele de externare (dacă este cazul);
• investigații paraclinice solicitate de către Serviciu de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (se pot solicita atât în faza de analiză a dosarului cât și în timpul evaluării propriu-zisă).
b. Copie după documentele de identitate
c. Documente care să ateste veniturile, în funcție de fiecare caz în parte astfel:
• adeverință de salariat;
• copie a deciziei de pensionare (primită de la casa de pensii) și talon de pensie;
• adeverință care să ateste lipsa veniturilor (de la ANAF).
d. Anchetă socială
Se solicită de la primăria de domiciliu.
e. Cerere tip de evaluare complexă
Vă recomandăm să păstrați o copie după actele medicale întrucât cele depuse la dosar nu vor fi restituite!
2. Repartizarea dosarului
Șeful Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap trimite echipei multidisciplinare dosarul în vederea evaluării.
3. Analiza dosarului
Se realizează de către reprezentanți ai DGASPC-ului (Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului sau, forma populară „Direcția”) care verifică dacă dosarul este complet. În cazul în care dosarul este complet, vei fi programat pentru Evaluarea complexă. Dacă lipsesc documente, Direcția te anunță ce mai trebuie să adaugi la dosar.
4. Evaluarea complexă / situației persoanei
Se realizează de către Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap. În cazul persoanelor nedeplasabile, pe baza anchetei sociale și a scrisorii medicale, evaluarea complexă se va realiza la domiciliul/reședința acestora. Pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav, reevaluarea periodică se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia ori a reprezentantului său legal.
Comisia de evaluare se deplasează la domiciliul persoanei după o prealabilă programare și informare a acesteia cu privire la data și ora efectuării evaluării periodice (art. 87 alin 1 ind.1 din Legea 448/2006) Link legislație
5. Încadrarea în grad și tip de handicap
a. Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
b. Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
6. Contestarea deciziei de încadrare, dacă este cazul
Se poate contesta în maxim 30 de zile de la comunicarea certificatului de încadrare în grad de handicap. Contestația se depune în termenul precizat, la registratura Tribunalului.